Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Web je v režimu údržby.

Omlouváme se Vám za komplikace, zkuste se prosím vrátit za hodinu.

Rozhovor o efektivní léčbě pacientů s cukrovkou a nových technologiích s diabetoložkou MUDr. Vlastou Pivarčiovou

14. 11. 2022 
 - NNF

Podle Státního zdravotního ústavu prakticky každý desátý Čech trpí diabetem a na celém světě je přes půl miliardy diabetiků. Dá se tedy hovořit o světové pandemii diabetu mellitu. Na toto onemocnění každoročně upozorňuje Světový den diabetu, který připadá na 14. listopadu. V souvislosti s tímto datem přinášíme rozhovor s MUDr. Vlastou Pivarčiovou, diabetoložkou Nemocnice Na Františku, která hovoří o tom, jak může pacient svým přístupem přispět k efektivitě léčby cukrovky a jak moderní technologie usnadňují pacientům s tímto onemocněním život.

M

Co je nejtěžší v péči o pacienty s cukrovkou?

Přestože v léčbě cukrovky udělala medicína za poslední desetiletí neuvěřitelné pokroky, stále platí, že bez aktivní účasti pacienta lékař nezmůže prakticky nic. Problém je v tom, že i kdyby pacient bral perfektně všechny léky, pokud nebude dodržovat nařízený režim, tak to stačit nebude. Je třeba změnit životní styl. Ani sebelepší pilulka nebo injekce nenahradí zdravou životosprávu.

Co to znamená?

V každodenní praxi vidíme, že ve čtyřiceti  letech se často rozhoduje o tom, jak na tom budeme za dvacet nebo třicet let - jaké budeme mít nemoci, jaké budou mít komplikace, jestli přibereme. Je to období, kdy už pomalu, ale jistě ne všechno v těle funguje perfektně jako zamlada. Způsobů, jak o sebe pečovat, je celá řada.

Co je tedy nejzásadnější?

Zásadní je především pravidelný pohyb přizpůsobený věku. U mladších pomalý běh nebo kolo, u starších určitě pravidelná chůze. Ta je asi nejbezpečnější a relativně nejpřijatelnější věcí, kterou pro sebe můžeme udělat. Začít s pohybem by lidé měli co nejdříve. Jde především o to vypěstovat si návyk.

V diabetologii podobně jako v jiných medicínských oborech je zaznamenán významný technologický pokrok. V čem konkrétně vidíte pomoc pro své pacienty?

Především v senzorových technologiích. Diabetici 1. typu mají celoročně kompletně hrazeny senzory, které si aplikují, například typ Free style libre na oblast ramene. Odpadá píchání do prstu. Senzor měří hladinu glykémie v podkoží a odesílá signál do mobilního telefonu. Na displeji telefonu se zobrazí nejen aktuální hladina glykémie, ale i trend vývoje glykémie. Glykémii si můžou změřit mnohokrát přes den i v noci. Velmi užitečné je to, že mají možnost sdílet data se svými příbuznými i se svým diabetologem přes program Libre view. Nejpodstatnější je ale skutečnost, že díky této pokrokové technologii je prokázáno, a vidíme to v každodenní praxi, že pacienti dosahují podstatně lepší kompenzace diabetu, čímž se významně oddálí nástup komplikací diabetu.

Jak je to s úhradou senzorů u diabetiků 2. typu?

Zatím vzhledem k počtu diabetiků 2. typu této skupině pacientů pojišťovna senzory nehradí. Česká diabetologická společnost by velmi ráda prosadila úhradu pro pacienty s diabetem mellitem 2. typu na inzulínu. Já osobně mám pár pacientů s 2. typem cukrovky léčených inzulínem, které si senzory kupují.

Děkujeme za rozhovor, paní doktorko.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram