Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Web je v režimu údržby.

Omlouváme se Vám za komplikace, zkuste se prosím vrátit za hodinu.

Na jaká vyšetření v rámci onkologické prevence máte nárok?

03. 02. 2023 
 - NNF

Říká se, že zdraví je to nejcennější, a proto bychom ho měli chránit. Jedním ze způsobů, jak o svou tělesnou schránku pečovat, je pravidelné docházení na preventivní prohlídky. Věděli jste například, že součástí běžných preventivních prohlídek u praktického lékaře, gynekologa i zubaře je onkologická prevence? Jejím smyslem je zachycení případného rakovinného bujení v co nejranějším stadiu. Čím dříve je nádor odhalen, tím méně komplikovaná bývá také jeho léčba.

V souvislosti se Světovým dnem proti rakovině, kterým si riziko onkologických onemocnění připomínáme každoročně 4. února, přinášíme základní přehled onkologických preventivních prohlídek hrazených ze zdravotního pojištění.

ŽENY

Prevence rakoviny děložního hrdla

Preventivní vyšetření rakoviny děložního hrdla je součástí preventivní prohlídky u gynekologa, kterou zdravotní pojišťovny hradí jednou ročně (zpravidla po 11 měsících) ženám od 15 let. Vyšetření se provádí stěrem z děložního čípku, který se odesílá k cytologickému vyšetření do laboratoře. U žen s negativním výsledkem cytologie se dále provádí ve věku 35 a 45 let screeningový test na přítomnost viru HPV (lidský papilomavirus).

Preventivní vyšetření rakoviny děložního hrdla se neprovádí u žen, které ještě neměly pohlavní styk.

Prevence rakoviny prsu

Při pozitivní rodinné anamnéze na výskyt zhoubného nádoru prsu nebo přítomnosti jiných rizikových faktorů je preventivní vyšetření prsů u žen od 25 let součástí gynekologické preventivní prohlídky (jednou za rok) a všeobecné preventivní prohlídky u praktického lékaře, která se provádí jednou za 2 roky (zpravidla po 23 měsících). Pacientky by měl praktický lékař i gynekolog také poučit o technice provádění samovyšetření prsu.

Screeningové vyšetření rakoviny prsu

Pojišťovnou hrazené preventivní mamografické vyšetření prsu včetně případných nezbytných doplňujících vyšetření se provádí u žen od 45 let jednou za 2 roky. Žádanku na vyšetření vystaví gynekolog nebo praktický lékař.

Preventivní ultrazvukové (sonografické) vyšetření prsu, které se obvykle doporučuje dospělým ženám mladším 45 let, sice není hrazeno ze zdravotního pojištění, avšak pojišťovny na něj obvykle v určité výši přispívají. Nově mohou u některých pojišťoven tento příspěvek čerpat i muži.

MUŽI

Prevence rakoviny varlat

Vyšetření varlat u mužů je součástí všeobecné preventivní prohlídky u praktického lékaře pro dospělé a provádí se při pozitivní rodinné anamnéze nebo při přítomnosti jiných rizikových faktorů jednou za 2 roky.

ŽENY A MUŽI

Prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku

V rámci všeobecné preventivní prohlídky pro dospělé (jednou za 2 roky) by měl praktický lékař provést zhodnocení rizik výskytu onkologických onemocnění u pacienta z hlediska rodinné, osobní a pracovní anamnézy a v případě zvýšeného rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku by měl provést vyšetření per rectum, tedy prstem přes konečník.

Součástí všeobecné preventivní prohlídky u praktického lékaře pro dospělé je také stanovení skrytého (okultního) krvácení ve stolici speciálním testem u všech osob od 50 let věku. Ženy mohou toto vyšetření absolvovat také v rámci gynekologické prohlídky, a to od 50 do 54 let jednou ročně, od 55 let ve dvouletých intervalech.

Test na stanovení skrytého krvácení ve stolici je možné nahradit preventivní screeningovou kolonoskopií, která se provádí jednou za 10 let u osob od 50 let věku. Žádanku na kolonoskopii vystaví praktický lékař nebo gynekolog.

Rakovina kůže

Vyšetření kůže je součástí každé preventivní prohlídky u praktického lékaře pro dospělé i děti. Preventivní vyšetření kožních znamének za použití dermatoskopu, ať u praktického lékaře nebo dermatologa, není hrazeno ze zdravotního pojištění, pojišťovny však na něj většinou přispívají.

Rakovina dutiny ústní

Součástí zubní preventivní prohlídky u dospělých a dětí je i onkologická prevence zaměřená na možné přednádorové změny a nádorové projevy na chrupu, parodontu, čelistech a měkkých tkáních obličeje a krku.

Rakovina plic

Od roku 2021 probíhá v Česku pilotní program pro časný záchyt rakoviny plic zaměřený na osoby mezi 55 až 74 lety, které kouří 20 a více let 20 cigaret denně. Mohou to být i ti, kteří přestali kouřit před méně než 10-15 lety, ale byli to denní kuřáci 20 cigaret po dobu 20 let nebo třeba 40 cigaret po dobu 10 let. Pokud se řadíte do jedné z uvedených skupin, podrobnější informace o tomto programu naleznete na webu Linkos.

Informace uvedené v tomto článku mají orientační charakter a nemusí obsahovat výčet všech preventivních onkologických vyšetření hrazených ze zdravotního pojištění. Kompletní informace o preventivních prohlídkách vám poskytne vaše zdravotní pojišťovna nebo váš ošetřující lékař.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram