Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Web je v režimu údržby.

Omlouváme se Vám za komplikace, zkuste se prosím vrátit za hodinu.

Nemocnice Na Františku byla založena před 669 lety. Její historický vývoj mapuje výstava na nábřeží

03. 07. 2023 
 - NNF

Výstava s názvem "V proměnách času" zachycuje historický vývoj Nemocnice Na Františku od jejího založení v roce 1354 až do současnosti. Výstavu, která je přístupná veřejnosti na Dvořákově nábřeží od července do září, v pondělí 3. července slavnostně zahájil ředitel nemocnice David Erhart.

Nemocnice Na Františku je skutečným skvostem mezi zdravotnickými zařízeními. V jejích prostorách se zdravotní péče poskytuje nepřetržitě již 669 let, čímž se řadí mezi nemocnice s nejdelší tradicí v Evropě.

Na osmi výstavních panelech umístěných na zdi nemocničního areálu se zájemci dozví řadu historických zajímavostí a podívají se, jak nemocnice vypadala v 17. století nebo na začátku 20. století, kdy byla dostavěna její nábřežní část.

Výstava je zčásti věnovaná i novodobým událostem, a to srpnovým povodním v roce 2002. Návštěvníci si mohou prohlédnout, jak byla nemocnice a její okolí zasaženy při povodních, a porovnat její proměnu v následujících dvou letech, kdy interiéry i exteriéry nemocnice prošly rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací.

Závěr výstavy je pak věnován současné podobě nemocnice.

Srdečně zveme rezidenty Prahy 1, všechny Pražany i mimopražské a v neposlední řadě také turisty, aby si přišli výstavu prohlédnout. Výstava se nachází na veřejně přístupném místě a je zdarma. Texty jsou psané v češtině a angličtině.

Historické fotografie a kresby poskytlo Muzeum města Prahy.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram